I Sydsvenskan kan man läsa att polisen pratar om brottsrubriceringen förberedelse till grov stöld. I vårt inlägg igår skrev vi att polisen tog två stycken nyckelmaskiner. Om det är dessa två nyckelmaskiner som polisen har i åtanke när de pratar om förberedelse till grov stöld så vi vill vi gärna kommentera det nedan.

Det finns ingenting olagligt med att ha nyckelkopieringsmaskiner, det är fullt lagligt att göra kopior på sina nycklar. Det beslagtogs även en del dyrkar. Dyrkar som används för att lära sig hur man dyrkar lås. I somras arrangerade Forskningsavdelningen Hacknight, som var en föreläsningskväll, där hölls ett seminarium handlade just om hur man dyrkar lås. Det var väldigt många deltagare som fann det högst intressant att veta hur lås fungerar.

Vi tycker att det är bra att folk lär sig hur teknik i sin vardag fungerar, inte minst säkerhetsrelaterad teknik och teknik relaterad till personlig säkerhet, det är ett av våra huvudsakliga mål med verksamheten. Att undersöka, lära oss, och föra vidare kunskap om vardagsteknik. Hur lås fungerar är ett väldigt spännande ämne och tusentals människor runt om i världen har det som hobby att lära sig mer om lås och lära sig dyrka dom.

Holländska Toool (The Open Organization Of Lockpickers) har en text (på engelska) om just låsdyrkning, varför det är kul och spännande och varför det inte är speciellt effektivt för exempelvis inbrott. Det finns många liknande, högt ansedda, låsdyrkningsorganisationer runtom i världen.

7 Responses to Nej, Forskningsavdelningen förberedde inte grov stöld

 1. E-mannen says:

  https://wiki.har2009.org/page/Lockpicking_Championships

  Lock-picking is a sport god damn it! Thank FSM that they didn’t find any boxing-gloves at Forsken since that would probably lead to ‘preparation to commit Assault and battery’ accusations.

 2. [...] what is this based on? Lock picking devices and key cutting machines. Forskningsavdelningen explain this themselves with having the lecture/workshop Hacknight in July this year (2009). That as well as simply the [...]

 3. brother says:

  kan nån ta och se över språket i den här texten. all info är där och formuleringarna är där men det saknas lite bindande element. kopplingen mellan första och andra stycket är jättemärklig exempelvis.

 4. [...] på ett sätt som får en hälare källare att se ordnad ut. Bland detta finns verktyg för att skapa nycklar, dyrkar och datorer. Datorer som kör förmodligen är lite skyddade de skall vad jag hört ha [...]

 5. brother: Vad annat i listan skulle ha varit att “planera grov stöld”? “metal files”, kanske, om man ska BRYTA SIG UT UR ETT FÄNGELSE PÅ 20-TALET.

 6. brother says:

  Hej Mikael. Nu har någon redan lagat problemet med kopplingen mellan första och andra stycket så lydelsen har jag inte kvar. Det var hur som helst bara en ren språklig kullerbytta som jag tyckte man kunde laga. Det saknades lite ord för att binda ihop första delen av meningen med sista delen och lämna över snyggt till andra styckets inledning. Allt är frid och fröjd.

 7. [...] blir en potentiell kodknäckare med brottsligt uppsåt? Signaturen ”E-mannen” skriver i en kommentar träffande: Thank FSM that they didn’t find any boxing-gloves at Forsken since that would [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Creeper MediaCreeper