Förra lördagen gjorde polisen en razzia mot Forskningsavdelningen i Sofielunds industriområde. Sandra Grosse och Fredrik Eriksson skriver om tillslaget.

Lördagen den 28 november stormade piketpolisen med dragna batonger in på hackerspacet Forskningsavdelningens lokaler i Malmö och beslagtog datorer, två nyckelkopieringsmaskiner samt låsdyrkningsutrustning. I Sydsvenskan har polisen hävdat att ingripandet lett till att de misstänker Forskningsavdelningen för förberedelse till grov stöld.

I september förra året lyckades pseudonymen Ghostburglar visa världen hur man på tio sekunder kunde dyrka upp Sveriges mest sålda lås. Ägarna ASSA Abloy var tvungna att byta ut mängder av lås. Låsdyrkning är en stor hobbyrörelse med utövare runt hela världen och hade inte Ghostburglar visat svagheterna hade världen fortfarande använt det bristfälliga ASSA-låset. Genom att säkerhetssystem knäcks tvingas utvecklingen av dem framåt. Inom programvarurörelsen för open-source, en typ av programvara där man delar med sig av källkoden till sina program, publiceras brister så snart de upptäcks i syfte att låta andra förbättra det. Nästan hälften av alla hemsidor på internet drivs av ett open-source-program som heter Apache. Styrkan i Apache ligger i att människor världen över ständigt testar dess säkerhetsfunktioner, upptäcker fel och lägger förslag på förbättringar.

Forskningsavdelningen i Malmö är ett hackerspace som verkar i den traditionen. När vi hittar konstruktionsfel i mjukvara eller hårdvara delar vi med oss av kunskapen till andra. Hacking handlar inte, som det brukar framhållas i media, om att knäcka banksystem eller penetrera myndigheters säkerhetssystem. Att hacka handlar lika mycket om en mental attityd gentemot föremål. Vi tror att man uppnår kunskap bäst genom att handgripligen hacka föremålet eller programmet, som att testa hur man dyrkar upp ett hänglås eller programmera ett datorprogram, istället för att enbart teoretiskt läsa om det. Hackerattityden går ut på att det är skoj att lösa problem och att man får tillfredsställelse av att hitta en lösning. Det är ett alternativt sätt att lära sig skapa med teknik och det är bra att medborgare lär sig hur tekniken i omgivningen fungerar. Speciellt viktigt är det att vanliga människor vet hur personlig säkerhetsrelaterad teknik fungerar. Vem vill ha ett dåligt lås på sin dörr eller säkerhetsluckor i sin programvara?

Är man obekant med den här typen av verksamhet kan den vid första anblicken verka konstig och suspekt. Men precis som vissa människor finner mycket nöje i att läsa korsord, har andra som hobby att lära sig hur program och hårdvara fungerar. Gemensamt för båda är den intellektuella utmaningen. Forskningsavdelningens verksamhet är ingen raketforskning. Men vi lär oss av varandra, utforskar bortglömd teknik och har fantastiskt roligt. Hackare ska uppmuntras, inte stormas.

Länk till artikeln i Sydsvenskan finns här

5 Responses to Debattartikel i Sydsvenskan: Hackerkulturen handlar om att hitta lösningar

 1. asdf says:

  Bah, med eran beskrivning är att lösa korsord eller sodukos att hacka.

 2. Forskningsavd says:

  asdf: Ja, absolut! “Brain hacking” kallas det och poetic höll ett intressant föredrag om det på sommarens Hacknight! Jag kommer dock inte ihåg om korsord och/eller sudoku nämndes..

 3. äölk says:

  asdf

  Med ditt tillvägagångssätt är “asdf” att hacka uppfattningen om en individ. Rätt så. Välkommen nästa tisdag, 18.00.

 4. [...] mötesfrihet och nödvändigheten av internationella toppmöten efter tillslaget mot Forsken.  Här kommer en summering av lymmellagen som infördes vid klimatmötet COP15, och som ger [...]

 5. brytburken says:

  Jättebra artikel, eftersom den inriktar sig på en sakfråga som setts som kan ses som suspekt – att Forskningsavdelningen hade lås- och nyckelutrustning – och sätter den i relevant ljus.

  Men vad som hänt är så mycket större än endast detta. Att polisen raidar hackerspaces och beslagtar utrustning, och framförallt datorer, på ett fullkomligt godtyckligt sätt påverkar hela samhället på många olika sätt.

  Frågan behöver lyftas till flera olika nivåer, långt utanför hacking i vanlig mening. Men hur ska det gå till?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Creeper MediaCreeper